Ústav makromolekulární chemie AV ČR
banner

Hlava na hlavě

Termín: 4.08.2022  –  16.09.2022
Autor: Schmolková, Königová, Chlupáč
Vernisáž: 3.08.2022 17:30


https://spolek-socharu.cz/aktuality/humanita-veda-umeni-hlava-na-hlave

Soutěž o sochařské portréty

  • Marie Schmolková, humanitární pracovnice
  • Radana Königová, lékařka
  • Miloslav Chlupáč, sochař

Spolek Sochařů ČR letos poprvé ve spolupráci s Odborovou organizací Ústavu makromolekulární chemie AV ČR pořádá 8. ročník soutěže o sochařské portréty. Výstavu výsledků soutěže si bude možné prohlédnout v Galerii Makráč ve foyer budovy Ústavu makromolekulární chemie AV ČR v Praze 6 od 4.8.2022 do 16.9.2022. V minulosti prezentace soutěžních portrétů probíhaly ve spolupráci s AV ČR a později s NTM v Praze.

Jeden z organizátorů soutěže, akad. soch. Jiří Středa o projektu říká: „Soutěže jsme začali vypisovat v roce 2013 proto, abychom pozvedli úroveň tradiční sochařské disciplíny, která je v současnosti neprávem opomíjená a vzbudili tak o ni zájem u nejširší veřejnosti. Domnívám se, že se nám to postupně daří. Za dobu trvání soutěže již bylo portrétováno 13 významných osobností vědy, kultury, techniky a politiky. Vznikly kvalitní portréty například prezidenta Václava Havla, který je instalován před vstupem do budovy Václava Havla v Evropském parlamentu ve Štrasburku, portrét prof. Antonína Holého, který je umístěn v nové budově AV ČR v Praze-Dejvicích, portrétní busta jednoho ze zakladatelů ND Karla III. – Schwarzenberga, která zdobí prostory ND v Praze nebo portrét automobilové závodnice Elišky Junkové, který je instalován v budově Autoklubu ČR v Praze 1 “.


Spolek sochařů ČR

Spolek vznikl v roce 1990. Sdružuje profesionální sochaře žijící či tvořící v České republice. Prezentuje díla svých členů i dalších umělců na společných výstavách. Vypisuje sochařské soutěže. Spolupracuje na přípravách veřejných sochařsko-architektonických soutěží s cílem zajištění vzniku kvalitního díla. Účelem spolku je prezentace a podpora sochařské tvorby s akcentem na tvorbu figurální a portrétní.

Kontakt: Spolek sochařů České republiky www.spolek-socharu.cz