Ústav makromolekulární chemie AV ČR
banner

Vítězná díla 47. Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice na téma chemie

Termín: 6.10.2020  –  30.11.2020
Autor: Děti ze 70 zemí světa


Přijďte zkoumat umění

Nahlédněte do světa chemie očima dětí z celého světa. V Ústavu makromolekulární chemie AV ČR vám představujeme výběr vítězných děl ze 47. ročníku Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice na téma CHEMIE.

Téma CHEMIE bylo vybráno u příležitosti 150. výročí vzniku Mendělejevovy periodické soustavy prvků, jednoho z pilířů moderní chemie. Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice je jednou z největších světových přehlídek dětské tvorby. Byla založena k uctění památky lidických dětí zavražděných německými nacisty v roce 1942 a všech dalších dětí, které zahynuly ve válečných konfliktech. Koná se pravidelně od roku 1967, v současnosti se jí každoročně účastní tisíce dětí z desítek zemí světa. Hlavní téma výstavy, pokaždé jiné, navrhuje Česká komise pro UNESCO společně s Památníkem Lidice.

Výstava je zároveň i soutěží pro děti od 4 do 16 let; ve 47. ročníku vybírala odborná porota z 15 336 prací ze 70 zemí světa. Oceněné práce jsou každoročně vystavovány v Lidické galerii a následně i na dalších místech v České republice a v zahraničí.

Přijměte pozvání na virtuální procházku výstavou.

 

Více informací o výstavě najdete na www.mdvv-lidice.cz.

Hejnová Barbora, Šabková Marie, Borečková Kateřina, 13 - 14 let, Plzeň, ČR

 

Kozel Ignatiy, 13 let, Grodno, Bělorusko

 

Belonogov Fiodor, 12 let, *Zanna Demcenko Art Studio, Švýcarsko