Ústav makromolekulární chemie AV ČR
banner

Objekty z vlnité lepenky

Termín: 6.01.2005  –  4.02.2005
Autor: Studenti ateliéru veškerého sochařství UMPRUM
Vernisáž: 18.01.2005 18:00


Vojtěch Bilišič, Kateřina Braunová, Jan Haubelt, Barbora Maštrlová, Markéta Poislová, Jiří Světlinský, Petra Vlachynská, Diana Winklerová

 

6. 1. - 4. 2. 2005
vernisáž výstavy 18. 1. 2005 v 18:00

Vlnolepení

Objekty z vlnité lepenky studentů ateliéru sochařství I. Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze

Diana Winklerová, Vojtěch Bilišič, Markéta Poislová, Barbora Maštrlová, Jan Haubelt, Kateřina Braunová, Petra Vlachynská.

Vlnitá lepenka je geniální vynález. S minimálním množstvím hmoty vzniká maximální konstrukční efekt. A to není to hlavní. Je to materiál, který se svou křehkostí a zničitelností překonává materiál, ze kterého je lidský rod.

Až uhyne - pravděpodobně vlastní hloupostí - poslední člověk této planety, až zmizí stopy po kostech posledního člověka, dávno před tím zmizí stopy po poslední krabici z vlnité lepenky, ve které někdo přivezl banán, rádio nebo humanitární pomoc. Může to být tentýž materiál, který byl předtím takovou nebo onakou krabicí pro jiné věci jiným lidem a semletím se stal novým baličem, nosičem člověku užitečných věcí. O mnoha z těch věcí a o jiných baličích, nosičích se nedá říci totéž. Pravděpodobně zůstanou jako hodně ošklivá připomínka živočicha člověka na této planetě.

A tak vzdejme poctu vlnité lepence, zkusme, co se z ní dá udělat ještě jiného, vychutnejme její křehkost, pevnost, eleganci, krásu. Je to jedna z mála věcí, za kterou se nemusíme stydět.

Kurt Gebauer