Ústav makromolekulární chemie AV ČR
banner

Regenerace

Termín: 4.09.2006  –  29.09.2006
Autor: Zdeňka Řezáčová
Vernisáž: 4.09.2006 18:00


REGENERACE monochromie, materiál: koženka, krém, mast, 2006, 50x50x5cm

REGENERACE monochromie, materiál: koženka, krém, mast, 2006, 50x50x5cm

..."Vydejte se na malý výlet do nebeského ráje"...

citace z reklamního letáku

-REGENERACE -

cyklus několika monochromních čtvercových obrazů, na nichž jsou hapticky naneseny vrstvy tělových krémů, mastí a dalších regeneračních přípravků.

Výsledkem není formální estetická fascinace bílou plochou, nýbrž prostor za hranicí viditelného. Názvy obrazů parafrázují reklamní slogany kosmetických výrobků - svěží jako sluncem zalitá hladina oceánu, chvíle odpočinku ve stínu rozkvetlých mandloní, pocity božské energie,... naznačují touhu po hledání ztraceného ráje.

Zahájení výstavy 4.9.2006 od 18 hod, úvodní slovo Zbyněk Sedláček.

 


Práce Zdeňky Řezáčové se vztahují do světa umění i do světa ve kterém žijeme a to skutečně subtilním, ale přitom naprosto přesným způsobem. Propojením textových citátů o délce lidského života a údaji o trvanlivosti určitých produktů vztáhla k sobě hierarchicky odlišné jevy, jako je život člověka a život průmyslového výrobku. Díky tomu se jí pak podařilo srovnat svět lidské existence a svět zboží, který se nám všem vnucuje. Navíc programovým užitím miniaturních formátů vytvořila svou odpověď na stále narůstající trend, předpokládající, že zajímavé výtvarné dílo musí být monumentálních rozměrů. Již delší dobu se Zdeňka Řezáčová věnuje dílům, kde se vzájemně propojují světy umění a konzumu. Připomeňme zde její diplomovou práci Bonboniéra - aneb umělecké dílo jako zboží, kde parafrázovala pomíjivé zboží patřící pro člověka k nejpřitažlivějším - bonboniéry. Ty její jsou naplněny sémanticky exponovanými citáty, jako jsou co nejpřesnější odlitky detailů jejího vlastního těla, včetně těch eroticky nejexponovanějších. Jsou z čokolády a marcipánu, na originálním výlisku podložky, zabalené do originální krabice s potiskem.

(vybráno z textu Jiřího Valocha)